Hadkan penggunaan BlackBerry

Hadkan penggunaan BlackBerry

KUALA LUMPUR 17 Nov. – Semua pengguna termasuk pegawai-pegawai kerajaan yang menggunakan BlackBerry dinasihat mengehadkan penggunaan alat peranti itu untuk komunikasi tidak sensitif dan tidak melibatkan rahsia kerajaan.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum berkata, langkah berjaga-jaga perlu diambil kerana setiap sistem komunikasi mempunyai kelemahan dan tidak dapat menjamin kerahsiaan sepenuhnya.

“Maklumat-maklumat yang disalurkan melalui sistem BlackBerry adalah melalui kaedah penyulitan di mana tahap keselamatan pemindahan dan penyimpanan maklumat pengguna BlackBerry adalah tinggi dan tidak memungkinkan ia dapat diakses dengan mudah oleh mana-mana pihak.

“Bagaimanapun setiap sistem komunikasi mempunyai kelemahan dan tidak dapat menjamin kerahsiaan sepenuhnya,” katanya ketika menjawab soalan Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Sumber : Utusan Online

Advertisements

0 Responses to “Hadkan penggunaan BlackBerry”  1. Leave a Comment

Ulasan :-

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Blog Stats

  • 86,135 hits

RSS CUEPACS

  • CUEPACS MOHON KENAIKAN 3 PERATUS GAJI ASAS PENJAWAT AWAM June 21, 2017
    Malaisiakini21'6'2017Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) memohon kerajaan agar mempertimbangkan kenaikan gaji asas penjawat awam sebanyak tiga peratus dalam Bajet 2018.Presidennya Datuk Azih Muda berkata jika diluluskan, kenaikan itu akan membantu meringankan beban 62,000 penjawat awam dalam kategori B40 yang berdepan […]

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 10 other followers