Hadkan penggunaan BlackBerry

Hadkan penggunaan BlackBerry

KUALA LUMPUR 17 Nov. – Semua pengguna termasuk pegawai-pegawai kerajaan yang menggunakan BlackBerry dinasihat mengehadkan penggunaan alat peranti itu untuk komunikasi tidak sensitif dan tidak melibatkan rahsia kerajaan.

Timbalan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum berkata, langkah berjaga-jaga perlu diambil kerana setiap sistem komunikasi mempunyai kelemahan dan tidak dapat menjamin kerahsiaan sepenuhnya.

“Maklumat-maklumat yang disalurkan melalui sistem BlackBerry adalah melalui kaedah penyulitan di mana tahap keselamatan pemindahan dan penyimpanan maklumat pengguna BlackBerry adalah tinggi dan tidak memungkinkan ia dapat diakses dengan mudah oleh mana-mana pihak.

“Bagaimanapun setiap sistem komunikasi mempunyai kelemahan dan tidak dapat menjamin kerahsiaan sepenuhnya,” katanya ketika menjawab soalan Datuk Idris Haron (BN-Tangga Batu) dalam sesi soal jawab di Dewan Rakyat hari ini.

Sumber : Utusan Online

0 Responses to “Hadkan penggunaan BlackBerry”  1. Leave a Comment

Ulasan :-

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s
Blog Stats

  • 81,859 hits

RSS CUEPACS

  • LEBIH 71,000 PENJAWAT AWAM BERSARA AWAL ANTARA FAKTOR KESIHATAN December 8, 2016
    Bernama8/12/2012 Datuk Seri S.K Devamany - gambar failKUALA LUMPUR, 8 Dis (Bernama) -- Permohonan 71,700 penjawat awam untuk bersara awal diluluskan dari 2006 sehingga kini, kata Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri S.K Devamany.Devamany berkata antara faktor penjawat awam memilih bersara awal disebabkan masalah kesihatan selain menceburi b […]

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 10 other followers